I svininfluensans tid

När man är hund måste man vänja sig vid att det egentligen är få ställen där man är välkommen. Speciellt regniga dagar om man är briard. När Lena blir bjuden på fest brukar hon alltid fråga om hon får ta med mig. Sedan hör jag att hon säger ”nej, jag förstår” eller ”det ordnar sig säkert ändå” eller ”då får han stanna hemma”. Det värsta är när hon säger det där sista. Jag tycker att det är så tråkigt att vara ensam hemma. Nu har det kommit något som heter svininfluensa och som gör att människorna får känna hur det känns att sällan vara välkommen. Alla har börjat se skrämda ut och om någon nyser blir det alldeles tomt runt den personen. Och att ta på någon annan person är inte att tänka på. Människor brukar ta varann i hand när de hälsar på varandra. Det vågar ingen göra nu och om de skulle göra detta tar de genast upp en liten flaska ur sin väska och sedan häller de ut något som luktar förfärligt över sina händer. Det kallas handsprit och nu stinker hela världen av denna handsprit. På Lenas jobb vill de som besöker oss att det skall finnas handsprit på toaletten. Lena gick till apoteket för att köpa handsprit, men allt var slut. Människan på apoteket talade om för Lena att det skulle komma mer handsprit klockan två nästa dag. Lena gick till apoteket nästa dag klockan 3, men då var allt slut igen.  Däremot blir jag väldigt vänligt bemött av alla som kommer. Mig vågar de vara nära för jag tror inte att hundar kan få svininfluensa.

Nu har det gått en tid och de flesta har vaccinerat sig mot denna svinpest. Lugnet börjar åter lägra sig i människovärlden och de flesta beter sig som vanligt och handspriten behöver inte längre köpas på den svarta marknaden. Nu skall det bli jul och då blir de flesta människor alldeles upptagna av det och glömmer allting annat. På torget ser det ut som i skogen, men Lena säger att man inte får kissa på träden eftersom de kallas jugranar och skall stå hemma hos de människor som köper dem. Det är sådant som är svårt att förstå om man är hund.

F.ö. åker vi inte till Ystad nu. Lena har slutat jobba och blivit pensionär. Åtminstone jobbar hon inte i Ystad. Detta betyder att vi är hemma ganska mycket och jag vet inte om jag tycker att det är så mycket bättre än förut. Jag tror att jag gillade mitt jobb och skulle ha kunnat tänkt mig att jobba kvar. Den sista tiden på jobbet kom en annan människa som skulle ha Lenas jobb. Då fick jag inte vara med på samtalen. Det kändes faktiskt hemskt och jag börjar nog förstå vad människor menar när de säger att de blir kränkta. Jag kände mig bara helt utesluten och som om jag inte fanns. All min erfarenhet behövdes plötsligt inte mer. Mr. Nobody. Det är nog det som menas med att bli kränkt.  Men nog om det, man skall leva i nuet och just nu är nuet fullt med snö. Väldigt mycket snö och det betyder att jag inte blir smutsig när jag går ut och det betyder i sin tur att jag slipper spola fötterna och magen varje gång jag kommer tillbaka från en promenad. Det är en befrielse. Jag avskyr att stå i duschen, för man kan aldrig riktigt veta om man måste spola hela kroppen inklusive huvudet. Det tycker jag inte om, men snäll som jag är säger jag ingenting utan bara lider i tysthet. Lena säger att briarder är ”lidandets mästare” och lätt skulle kunna ha en roll i en Norénpjäs.

Om en liten stund har Lena sagt att vi skall gå till parken och träffa Sally. Det skall bli väldigt trevligt. Sally är en bra kompis som älskar att springa och som faktiskt är väldigt snabb. Jag måste erkänna att jag ibland tvingas genskjuta henne och välta henne för att själv få vara först. Jag har nämligen lite svårt för att vara nummer två och då måste man ta till lite knep ibland.

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: