Nytt år och där till hörande löften

assar-och-hans-vanner-386-liten.jpgassar-och-hans-vanner-386-liten.jpgJa, nu är det ett nytt år och jag har hunnit fira min ettårsdag. Nu är jag en stor briard och människorna har förväntningar på mig. De tycker att nu skall man kunna gå fint i sitt koppel och i övrigt bete sig som en vuxen. Att bete sig som en vuxen betyder att man måste kunna behålla sina känslor för sig själv,  åtminstone ibland,  låta bli att styras av sina impulser och kunna dela med sig av t.ex. godis och sina leksaker.  Om jag skulle göra vuxentestet idag så skulle jag nog inte få godkänt. Lena säger att det finns ett begrepp inom mänskligheten som kallas ”bokstavsmänniskor”. Jag vet egentligen inte vad det innebär att vara en sådan person, men jag har förstått att det inte finns riktiga ord för det de är, utan bara en massa bokstäver som kastas ut huller om buller och som jag tror att ingen egentligen vet vad det betyder. Om man är ett bokstavsbarn får man extra lärare i skolan och Lena säger att jag kanske är en bokstavshund, iallafall ibland, och igår när vi var ute på kvällspromenaden med Pepe och Sandro hörde jag att Lena pratade med Berit om att hon kanske skulle vara tvungen att kontakta Jeppe Strid. Och då förstår man att det är allvarligt och att det måste handla om en hel del bokstäver. Nu tror jag inte att hon gör allvar av sitt hot. Hon är mest arg just när alla bokstäverna slår till. Själv kan jag inte förstå att det är så farligt att jag helt plötsligt kastar mig över Sandro och vill leka när vi är ute på promenad. Det tycker Lena. Hon tycker att jag måste ha så mycket impulskontroll att jag kan vänta till vi kommer till ett ställe där vi kan leka och inte göra det mitt på en gata eller så och säger att jag väl måste förstå att det kan komma bilar och köra på oss. När hon har varit sådär arg försöker jag skärpa mig en stund och går då snällt precis så som Lena vill att jag skall gå. Men det är ju faktiskt väldigt tråkigt i längden att bara gå. Berit har iallafall försökt muntra upp Lena genom att berätta att Pepe var likadan och t.o.m. ännu värre när han var i min ålder, och nu går han alldeles lugnt. Jag vet inte om Lena riktigt tror att det kan vara möjligt när det gäller mig.

Majken har skadat sitt knä och har haft svårt för att gå. Lena och Eva har bestämt att jag inte får träffa Majken eftersom hon är så skör och lätt kan bryta benen. När damer blir gamla blir de bensköra och då måste de vara mycket försiktiga så därför får Majken absolut inte komma i kontakt med mig och jag tror inte att hon sörjer detta faktum. Däremot har hon gjort vissa sjukdomsvinster med hjälp av benet. Hon går t.ex. numera aldrig och hämtar sådant som hon vill ha, utan gnäller bara lite och pekar med sin långa näsa på det som skall hämtas, och vips så har hon det framför sig. Jag har försökt lära mig knepet, men det har inte hjälpt.

Till sist det där med nyårslöften. Jag har förstått att när det blir ett nytt år så brukar männiksor lova saker som de vet att de ändå inte kan hålla sedan. För det mesta handlar det om att de skall motionera mera, sluta äta godis, sluta äta god mat och sluta med en massa andra saker som de tycker om att göra, men som man inte skall göra. Jag har därför bestämt mig för att inte avge något nyårslöfte. Det verkar så tråkigt att bestämma sig för att sluta med sådant som är gott och roligt eller att börja med sådant som är jobbigt och tråkigt. Det är nog bara människor som kan komma på att införa något sådant. Förmodligen hör det till vuxentestet att missunna sig allt som är skönt och lättsamt. Nej, om jag nu skulle komma på idén att avge något sådant löfte så skulle det vara att alltid försöka göra det som är roligt och att alltid äta det som är gott, men det får bli något annat nyår.

Explore posts in the same categories: Uncategorized

One Comment på “Nytt år och där till hörande löften”

 1. Majken Says:

  Hej Assar,
  och ett försenat grattis på födelsedagen, (var det inte på Menlösa barns dag?, hm…)
  Jo, jag har ett och annat att lära ut när det gäller att ta vara på varje tillfälle att förgylla sin tillvaro. Om man befinner sig i en tråkig situation när man skadat ett ben, tex, så ska man se det hela från den positiva sidan (”always look on the bright side of life”, som han sjunger där i Monty Python-filmen Life of Brian, du vet, nej, det vet du nog inte, du är för ung för att känna till den, och dessutom pratar du nog inte engelska. Själv pratar jag även franska efter 6 år i Paris, men det är en annan historia, som jag ska berätta för dig längre fram, när du sansat dig så pass att du inte försöker att bryta de hela ben jag har kvar i kroppen, när vi träffas…)
  Jo, det finns nästan alltid något positivt i allt, även att ligga sjuk. Folk (dvs min människa) gör allt för att jag inte ska ha tråkigt eller behöva resa mig med mitt onda ben i onödan, och sedan, när man mår bättre, har det blivit en vana. Vi kommunicerar mycket på det sättet, jag pekar och hon har fattat vad jag menar, fast hon bara är en människa. Så numera ligger jag bekvämt i min korg och blir uppassad.
  Det fungerar även på promenader, jag visar med näsan vilken väg jag vill gå, och så går vi dit. Har så klart sällan koppel, kan ju sköta mig, till skillnad från vissa andra…
  När vi kommer hem brukar jag peka på din dörr, för jag tycker fortfarande det är trevligt att gå in hos dig, fast helst om du inte är hemma och har glömt kvar maten eller något ben på golvet, förstås. Det vore ju också bättre för mig om vi kunde byta bostad så jag fick bo på nedre botten, jag som är gammal och halt. Men det blir nog svårt att övertala våra människor till det. Det finns kanske gränser för vad man kan få peka ut med sin näsa…
  Vi ses, Assar! Hälsningar från Tant Majken som även efter nyårslöften lever efter parollen Bättre att ha maten i magsäcken än i matsäcken (när vi åker tåg eller är på utflykt).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: